ГРЪЦКА КУХНЯ
Гръцка кухня е кухнята на
Гърция и Гръцката диаспора. Общо с много други кухни на Средиземно море, тя се
основава на триадата на пшеница, зехтин, и вино. Използва зеленчуци, зехтин,
зърнени храни, риба и месо, включително свинско, домашни птици, телешко и говеждо
месо, агнешко, заек, и козел. Други важни съставки включват тестени изделия
(например хилопити ), сирена, лимонов сок, билки, маслини и кисело мляко. Хляб
направен от пшеница е повсеместен; други зърнени храни, по-специално ечемик,
също се използват, особено за паксиматия. Общите десертни съставки включват
ядки, мед, плодове и фило сладкиши. Той продължава традициите от Древногръцки и
Византийски кухня, като същевременно включва Османски, Средноизточен, Балкански
и Италиански идеи.
ИСТОРИЯ
Гръцката кухня е част от културата на Гърция и е записана в изображения и
текстове от древни времена. Влиянието му се разпространило в древен Рим, а след
това в цяла Европа и извън нея.
Древногръцката кухня се характеризира със своята пестеливост и се основава
на „средиземноморската триада“: пшеница , зехтин и вино , като месото се яде
рядко, а рибата е по-разпространена. Тази тенденция в гръцката диета продължи в
Кипър и се промени едва наскоро, когато технологичният напредък направи месото
по-достъпно. Виното и зехтинът винаги са били централна част от него и
разпространението на гроздето и маслиновите дървета в Средиземно море и
по-далече е свързано с гръцката колонизация.
Спартанската диета също беше белязана от нейната пестеливост и уникална
природа, прословута основна част от спартанската диета беше „мелас зомос“
(черна супа), приготвена чрез варене на кръвта на прасета с оцет, за да се
предотврати емулгирането. Това ястие е отбелязано от гръцките сънародници на спартанците
от онова време, особено атиняни и коринтяни като доказателство за техния
различен начин на живот.
Византийската кухня беше подобна на древната, с добавяне на нови съставки,
като хайвер, индийско орехче и босилек. Лимоните, които са известни в гръцката
кухня и са въведени през втори век, са били използвани в медицината, преди да
бъдат включени в диетата. Рибата продължава да бъде неразделна част от диетата
на крайбрежните жители. Кулинарните съвети са повлияни от теорията за хумора,
изложена за първи път от древногръцкия лекар Клавдий Елий Гален . Византийската
кухня се възползва от позицията на Константинопол като глобален център на
търговията с подправки.
Традиционно гръцко клефтико, състоящо се от агнешко, мариновано с лимонов сок, картофи и подправки и приготвено бавно в запечатан съд.
Няма коментари:
Публикуване на коментар