Гръцка кухня

 ГРЪЦКА КУХНЯ 

Гръцка кухня е кухнята на Гърция и Гръцката диаспора. Общо с много други кухни на Средиземно море, тя се основава на триадата на пшеница, зехтин, и вино. Използва зеленчуци, зехтин, зърнени храни, риба и месо, включително свинско, домашни птици, телешко и говеждо месо, агнешко, заек, и козел. Други важни съставки включват тестени изделия (например хилопити ), сирена, лимонов сок, билки, маслини и кисело мляко. Хляб направен от пшеница е повсеместен; други зърнени храни, по-специално ечемик, също се използват, особено за паксиматия. Общите десертни съставки включват ядки, мед, плодове и фило сладкиши. Той продължава традициите от Древногръцки и Византийски кухня, като същевременно включва Османски, Средноизточен, Балкански и Италиански идеи.


ИСТОРИЯ

Гръцката кухня е част от културата на Гърция и е записана в изображения и текстове от древни времена. Влиянието му се разпространило в древен Рим, а след това в цяла Европа и извън нея.

Древногръцката кухня се характеризира със своята пестеливост и се основава на „средиземноморската триада“: пшеница , зехтин и вино , като месото се яде рядко, а рибата е по-разпространена. Тази тенденция в гръцката диета продължи в Кипър и се промени едва наскоро, когато технологичният напредък направи месото по-достъпно. Виното и зехтинът винаги са били централна част от него и разпространението на гроздето и маслиновите дървета в Средиземно море и по-далече е свързано с гръцката колонизация.

Спартанската диета също беше белязана от нейната пестеливост и уникална природа, прословута основна част от спартанската диета беше „мелас зомос“ (черна супа), приготвена чрез варене на кръвта на прасета с оцет, за да се предотврати емулгирането. Това ястие е отбелязано от гръцките сънародници на спартанците от онова време, особено атиняни и коринтяни като доказателство за техния различен начин на живот.

Византийската кухня беше подобна на древната, с добавяне на нови съставки, като хайвер, индийско орехче и босилек. Лимоните, които са известни в гръцката кухня и са въведени през втори век, са били използвани в медицината, преди да бъдат включени в диетата. Рибата продължава да бъде неразделна част от диетата на крайбрежните жители. Кулинарните съвети са повлияни от теорията за хумора, изложена за първи път от древногръцкия лекар Клавдий Елий Гален . Византийската кухня се възползва от позицията на Константинопол като глобален център на търговията с подправки.



ГРЪЦКА РЕЦЕПТА

Традиционно гръцко клефтико, състоящо се от агнешко, мариновано с лимонов сок, картофи и подправки и приготвено бавно в запечатан съд.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Паламуд по гръцки

  НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ паламуд  - 2 бр. прясна риба сол  - едра бяло вино  - 1/2 ч.ч. ЗА МАРИНАТА зехтин  - 4 с.л. лимони  - 1 бр., сока и ко...